top of page

Hoe manipuleer je het algoritme van social media in jouw voordeel?

Bart Molenaar

30 mrt. 2023

Welke 10 stappen kun je nemen om het algoritme voor je te laten werken en te groeien in online zichtbaarheid.

Waar moet je op letten om het algoritme op social media voor je te laten werken?

Om het algoritme op social media voor je te laten werken zijn hier enkele tips:

 1. Consistentie: Plaats regelmatig nieuwe content op jouw sociale media-kanalen. Dit laat aan het algoritme zien dat jouw account actief is en dat jouw content relevant is voor jouw volgers.

 2. Relevantie: Zorg ervoor dat jouw content relevant is voor jouw doelgroep en aansluit op hun interesses. Dit zal leiden tot meer betrokkenheid en interactie, wat door het algoritme wordt gezien als een teken van waardevolle content.

 3. Engagement: Stimuleer interactie met jouw volgers door vragen te stellen, discussies aan te gaan of wedstrijden te organiseren. Dit zal ervoor zorgen dat jouw content wordt gezien door meer mensen en dat jouw account hoger in de feed wordt weergegeven.

 4. Gebruik hashtags: Gebruik relevante hashtags in jouw posts om jouw content te categoriseren en het vindbaar te maken voor mensen die zoeken naar dat onderwerp.

 5. Analyseer statistieken: Analyseer jouw statistieken om te zien welke content het meest populair is bij jouw volgers. Gebruik deze informatie om meer vergelijkbare content te creëren.

 6. Blijf op de hoogte van de veranderingen in het algoritme: Het algoritme van sociale media verandert regelmatig, blijf op de hoogte van deze veranderingen en pas jouw strategie hierop aan om ervoor te zorgen dat jouw content nog steeds gezien wordt door jouw doelgroep.

 7. Tijdstip: Door te begrijpen wanneer jouw doelgroep het meest actief is op Instagram, kun je strategisch tijdstip kiezen om jouw video te uploaden. Dit kan het bereik en de interactie met jouw video vergroten.

 8. Titel van je post/video: Een effectieve titel is vaak kort en krachtig, duidelijk en relevant voor de inhoud van je post. Het moet de kijker een idee geven van wat ze kunnen verwachten in bijv. de video, of moet hun triggeren om door te kijken doordat je ze nieuwschierig maakt naar de rest van de video.

 9. Thumbnail: Een aantrekkelijke thumbnail kan de aandacht trekken van een potentiële kijker en hem of haar overtuigen om op de video te klikken en deze te bekijken. Een thumbnail moet een duidelijk beeld geven van wat er in de video te zien is en de aandacht van de kijker vasthouden. Het kan bijvoorbeeld een interessant beeld zijn, of een afbeelding die de kern van de video weergeeft.

 10. Lengte van je video: Het meten van de kijkduur van jouw video op alle platformen is een complexe aangelegenheid. Hoewel kortere video's vaak meer bekeken worden, kan een langere video de kijktijd ten goede komen, vooral als de video volledig wordt bekeken. Normaal gesproken is de ongeschreven regel dat wanneer je de kijker niet interesseert in de eerste 4 sec, je de kijker kwijt bent. Interesseer je de kijker dan blijf je nog zitten met de vraag welke lengte goed werkt. Er zijn verschillende opvattingen over de vraag of korte of lange video's effectiever zijn, dus het is belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij de doelstellingen van jouw video en welke kijkduur het meest waardevol is voor jouw publiek. Je kunt kijken welke video's veel views krijgen en welke relatief minder views. Vaak is hier een verband in te vinden en kun je verder testen op basis van die gegevens. Op ten duur kun je erachter komen wat jouw doelgroep het liefst ziet en welke lengte hier bij hoort. Dit is dus niet een formule en kan voor iedereen individueel verschillen.


Conclusie

Door deze tips in acht te nemen kun je het algoritme van social media voor je laten werken en ervoor zorgen dat jouw content meer zichtbaarheid krijgt en meer betrokkenheid creëert. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het opbouwen van een succesvolle aanwezigheid op social media tijd en consistentie vereist.


BLOGS

In deze serie blogs zal Eigen Bodem het hebben over verschillende onderwerpen rondom videomarketing. De volgende onderwerpen zullen o.a. aan bod komen:

 • Waarom elk bedrijf video zou moeten inzetten in 2023.

 • Waarom video’s een effectieve manier zijn om te groeien in zichtbaarheid.

 • Waar kun je videomarketing voor inzetten?

 • Hoe breng je een duidelijke en beknopte boodschap over?

 • Waarop moet je letten bij het maken van een video?

 • Video en SEO > tips voor het beter vindbaar maken van je content

 • Welk platform gebruik je en waarom?

 • Hoe maak makkelijk en gratis video content?

 • Welke soorten video’s kun je maken?

 • Hoe creëer je een goede video marketing strategie?

 • Wanneer is een video succesvol?

bottom of page